Yıllık arşivler: 2018

Mostar Yağmurları Müzik Topluluğu İzmir’de konser verdi

Bornova Belediyesi, Bosna Hersek’ten gelen Mostarske Kiše (Mostar Yağmurları) Müzik Topluluğu’nun unutulmaz konserine ev sahipliği yaptı. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği ve Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen konser, İzmir ve çevresindeki Boşnaklar’dan büyük ilgi gördü.

Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi’nde gerçekleşen konserde Amra Dugalić yönetimindeki Mostarske Kiše Müzik Topluluğu, sevdalinkaların yanı sıra Türkçe şarkılar ve İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Topluluğun konserini Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH) Başkanı Hasan Šehović, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun (TBHKDF) yönetimini oluşturan derneklerin başkanları birlikte dinledi.

Konseri dinleyen Boşnak vatandaşlar, zaman zaman topluluğun seslendirdiği sevdalinkalara eşlik etti. Dinleyicilerin coşkusuna ortak olan Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya konserin düzenlenmesine katkıları, Mostarske Kiše Müzik Topluluğu’nun yöneticisi Amra Dugalić’e de verdiklerini unutulmaz konser için teşekkür plaketi sundu. SSDBiH Başkanı Šehović birliğin, TBHKDF önceki dönem başkanları Cemal Şenel ve Zekai Erşan da Atila ve Dugalić’e teşekkür ederek federasyonun filamalarını verdi.

Mostarske Kiše Müzik Topluluğu’nun yöneticisi Amra Dugalić, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya Mostar Köprüsü’nün betimlendiği bir tabloyu armağan etti. Eşinin Boşnak, iki de Boşnak kız babası olduğunu dile getiren Atila,”Bosna Hersek’ten buraya gelerek bize bu güzel geceyi yaşatan sanatçılarımıza ve bu geceyi düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Amra Dugalić de konukseverlikleri için Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak’a, SSDBiH Başkanı Hasan Šehović’e, TBHKDF yöneticilerine teşekkür etti.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Çakmaklı Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Barış, Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür Ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Eren, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen ile İzmir Sancak Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Ok da Mostarske Kiše Müzik Topluluğu’nun konserini dinleyenler arasında yer aldı.

Hatica Mehmedovic hayata veda etti

Bosna Hersek’te 1992’den 1995’e kadar devam eden iç savaş sırasında onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Üç yıldan fazla süren bu savaş sırasında 50 bin kişi işkence gördü, 20 bin kişi tecavüze uğradı. Yaklaşık 1,2 milyon kişi yerinden yurdundan oldu.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Müdürü Amor Mašović’in verdiği bilgiye göre, Bosna Hersek’te yaşanan savaşta 32 bin 152 kişi kayboldu. Bunların 25 bini toplu ve diğer mezarlarda bulundu, kimlikleri belirlendi ve ailelerine teslim edilip defnedildi.

Savaş süresince sürdürülen katliamlardan biri de Bosna Hersek’in doğusunda, Sırbistan sınırına 10 kilometre uzaklıkta bulunan Srebrenica’da Sırplar tarafından gerçekleştirildi. Srebrenica, Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge olarak ilan edildikten iki yıl sonra, 1995 yılının Temmuz ayında 2. Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen en büyük toplu katliamının kurbanı oldu.

Sırp kuvvetleri Srebrenica’da beş gün içinde 8 bin 372 Boşnak’ı öldürdü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti. Bir gün içerisinde 20 binin üzerinde mülteci Srebrenica’dan zorla çıkarıldı.

1992-1995 yılları arasında sistematik olarak yürütülen büyük çaplı bir etnik temizliğe maruz kalan Bosna’nın doğu yakasında, Sırp kuvvetleri Boşnaklar’a karşı her türlü savaş suçunu işledi. Srebrenica’dan Tuzla’ya uzanan yolda 10 gün içerisinde 10 binden fazla kişi katledildi.

Evlatları ve kocalarıyla yaşadıkları mutlu hayatları yok edilen ve yapayalnız kalan Srebrenicalı anneler, haklı davalarını dünyaya anlatmak için dernekler kurdu ve sosyal hayatın içine girdi. Srebrenicalı annelerin çığlıkları sayesinde Birleşmiş Milletler ve Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2004 yılında Srebrenica’da yaşananları “soykırım” olarak tanımladı.

Soykırımda eşini ve iki oğlunu kaybeden Srebrenica Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedovic de haklı davası için mücadele eden annelerdendi. Birleşmiş Milletler ve Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ndeki adalet arayışının sembol isimlerinden biriydi.

Savaşta ve soykırımda yakınlarını kaybeden tüm annelere esin kaynağı olan Hatica Mehmedovic, soykırımın ardından 23 yıl boyunca adalet mücadelesi vermekle kalmadı. Yakalandığı hastalığa karşı da mücadele veren Hatica Mehmedovic, 23 Temmuz 2018 Pazartesi günü Sarajevo’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

66 yaşında hayata veda eden Hatica Mehmedovic’in cenazesi 25 Temmuz 2018 Çarşamba günü Srebrenica’daki Çarşı Camisi’nde kılınacak namazın ardından dünyaya geldiği Bektici köyünde toprağa verilecek. Srebrenicalı annelerin hukuk mücadelesinin sembol ismi Hatica Mehmedovic her zaman saygıyla hatırlanacak.

Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Allah rahmet eylesin, cennet mekanı olsun.

TBHKDF Yönetim Kurulu Biga’da toplandı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Yönetim Kurulu Biga’da toplandı. TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Temiz’in başkanlığındaki toplantıya Biga Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’ndaki toplantıya TBHKDF Kurucusu ve Onursal Başkanı Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak de katıldı.

Balkanlı kadınlar Konak’ta buluştu

Konak Belediyesi ve İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Balkan Kadınları Buluşması’nda konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet’in aynı zamanda bir kadın devrimi olduğunu belirterek, “Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği çağdaş ülkede yaşama kararlılığımızı dile getirmek zorundayız” dedi.

Uluslararası Balkan Kadınları Buluşması, Kültürpark Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Konak Belediyesi ve İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen etkinliğe İzmir’de yaşayan Balkan göçmeni kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliği yaptığı gecede Türkiye ve Balkan Coğrafyası arasındaki birliği geliştirmek, Balkan ülkelerinde yaşayan kadınlarla İzmirli kadınları bir araya getirmek amacıyla çalışan Balkan kökenli kadınlar ödüllendirildi. Medya, siyaset, moda, resim, kültür-sanat, akademi alanlarında çalışmalarını sürdüren ve her biri kendi alanında önemli izler bırakmış kadınlara plaket verildi.

PEKDAŞ’A TEŞEKKÜR

Gecede konuşan İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Gülay Şengül, en büyük Balkanlı Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak sözlerine başladı. Şengül “Muhacirler, kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır. İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu olarak bu aziz hatıraların en önemli parçası olan kadınların yaşam alanlarındaki başarılarını ödüllendirmek istedik ve bunun için de Sayın Başkanımız Sema Pekdaş’ın huzuruna gittik. Şu anda da onun desteği sayesinde buradayız” diye konuştu.

KADINLAR CUMHURİYETE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA

Kendisinin 1951 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmiş bir Balkan göçmeni babanın çocuğu olduğunu dile getiren Başkan Sema Pekdaş da, “Biz evde babamın hep o güzel coğrafyanın hikayeleri ile büyüdük. Biz farklı coğrafyalardan gelen insanlar olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği çağdaş ülkede yaşama kararlılığımızı dile getirmek zorundayız. Cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. Atatürk kadınlara pek çok haklar vererek ülkemizde kadın-erkek eşitliğini sağladı. Bunun için biz kadınlar, eşit yurttaş kimliğimizle hayatın her alanında güçlü durmak zorundayız ve Balkan kadınları da bunu yapıyor” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye ve Balkan Coğrafyası arasındaki birliği geliştirmek ve Balkan ülkelerinde yaşayan kadınlarla İzmirli kadınları bir araya getirme amacını taşıyan etkinlikte Kosova Demokratik Türk Partisi ‘KDTF’ Milletvekili Müferra Şinik, Bosnalı gazeteci Mirsada Rozajac, Makedonyalı Akademisyen ve Kültür Elçisi Yıldız Nebi, Srebrenica Anneleri Hareketi Derneği Başkanı Münire Subasic’in yanı sıra Balkan kökenli sanatçılarımızdan ressam Seba Uğurtan ve dünyaca ünlü moda tasarımcısı Zuhal Yorgancıoğlu ödüllendirildi.

Korgeneral Masovic, Baysak’ı ziyaret etti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) planlı tatbikatlarından Efes 2018 Tatbikatı 09-10 Mayıs 2018 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Bosna Hersek Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Senad Masoviç, Efes 2018 Tatbikatı kapsamında Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı Seçkin Gözlemci Günü etkinliğine katılmak üzere İzmir’e geldi. Korgeneral Masoviç, beraberindeki askeri heyetle Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak’ı ziyaret etti. Korgeneral Senad Masoviç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu’nda Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Adnan Hadžikapetanović ve Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şehoviç ile bir araya geldi.

Bosna Hersek 5. Piyade Tugay Komutanı Emir Kliko ile Bosna Hersek Askeri Ataşesi Albay Cemal Maşinoviç, ziyarettte Bosna Hersek Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Senad Masoviç’e eşlik etti.

Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, konukları onuruna akşam yemeği verdi.

Baysak, Subasic ve Rozajac’ı karşıladı

Srebrenica Anneleri Hareketi Derneği Başkanı Münire Subasic ile Bosnalı gazeteci Mirsada Rozajac, Konak Belediyesi’nce düzenlenen “Uluslararası Balkan Kadınları Buluşması”na katılmak üzere İzmir’e geldi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Subasic ile Rozajac’ı Adnan Menderes Havalimanı’nda çiçeklerle karşıladı. Baysak’a Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Danışma Kurulu üyesi Hüseyin Erciyas ile Konak Belediyesi görevlileri eşlik etti.

Srebrenica, savaş, soykırım, göç ve sonrası

Bosna Savaşı sırasında yaşanan Srebrenica katliamının yarattığı yıkıcı etkiler Konak Belediyesi’nin ev sahipliği düzenlenen “Bosnalı Kız Kardeşlerimiz ile Buluşuyoruz” adlı etkinlikte bir kez daha gözler önüne serildi. Türk ve Bosnalı kadınlar arasında dayanışmayı güçlendiren etkinlikte konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü hatırlatarak, “Biz dünyada savaşların bitmesini ve barışı sürekli kılmak istiyoruz” dedi.

Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde iki gün süren etkinliğin ilk günü Kültürpark Fuar Evlendirme Dairesi’nde yapılan “Srebrenica, Savaş, Soykırım, Göç ve Sonrası” başlıklı oturuma sahne oldu. İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan ve tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan savaşın yıkımlarının anlatıldığı etkinliğe Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra Bosna Hersek Kayıplarını Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masovic, Srebrenica Anneleri Derneği’nden Nermina Abdurrahmanovic ve Kada Hotic, Türkçe’de ‘Kadın Gücü’ anlamına gelen Snage Zene Derneği’nden Zahirovic, Zeljka Petrovic ve Branca Antic, Türkçe’de “Kadın kadına” anlamına gelen Zene Zenama Derneği’nden Menuna Zvizdic katıldı. Etkinliği belediye meclis üyeleri, semt merkezi kursiyerleri ile İzmir’de yaşayan çok sayıda Balkan göçmeni konuk da izledi.

SAVAŞ BİTTİ İZLERİ HALA SICAK

Etkinlik Bosna Hersek Kayıplarını Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masovic, 11 Temmuz 1995 günü yaşanan ve Srebrenica katliamı olarak tarihe kara bir leke olarak düşen katliamın en acı izleri olan toplu mezarlar konusunda yaptığı sunumla başladı. Avrupa’nın göbeğinde gerçekleşen ve çoğunluğu Müslüman Bosnalı kadın, çocuk, yaşlı, genç, erkeklerden toplam 8 bin 372kişinin Sırplar tarafından hunharca öldürüldüğü katliamın boyutları ve vahşeti bir kez daha gözler önüne serildi. Masovic yaptığı konuşmada Srebrenica katliamının soy ve inanç karşıtı yapılmış en vahşi katliamlardan biri olduğunu söyledi. Katliamda, ölenlere ait günümüzde hala yeni mezarlar çıktığını, çok sayıda toplu mezar bulunduğunu haritalar üzerinde görsel anlatımla dile getiren Amor Masovic, “Savaşın üzerinden 25 yıl geçti. Hala savaş kayıplarımızı arıyoruz” dedi.

BARIŞI SÜREKLİ KILMALIYIZ

Etkinlikte konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da yaşananın en büyük insanlık suçu olduğunu, bu soykırımı unutturmamak adına yeniden ele almak istediklerini belirterek, “Savaşların bedelinin ne kadar ağır olduğunu kimsenin unutmamasını istiyoruz. Savaşların en büyük mağduru hep kadınlar olmuştur. Tacize, işkenceye, tecavüze uğradılar; evlatlarını, eşlerini, babalarını kaybettiler. Biz dünyadaki bütün kadınlar kız kardeşlik kültürü etrafında dayanışma halinde birbirimize destek olmak zorundayız” dedi. Başkan Pekdaş, Bosna savaşının olduğu 1990’lı yılların başında İzmir’de de sivil toplum örgütleriyle, dernekleriyle Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı, insanlık suçunu bütün dünyaya duyurmak için dünyadaki bütün kurum ve kuruluşlara kartlar postaladıklarını da dile getirdi. Pekdaş konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü hatırlatarak, “Biz dünyada savaşların bitmesini ve barışı sürekli kılmak istiyoruz. Savaşın kötülüklerini hiç unutturmayacağız, bir taraftan da el el kol kola kültürlerimizi yaşatacağımız, birlikte özgürce şarkılarımızı söyleyeceğimiz bir dünya kuracağız. Bunu da kadınlar başaracak. Bir kadın başkan olarak dünyanın her yerinde mağdur olan kız kardeşlerimizin kız kardeşi olarak yanlarında olmayı sürdüreceğim” diye konuştu.

KADINLAR ARASI DAYANIŞMA ARTTI

Konak Belediyesi’nin en sahipliğinde düzenlenen ‘Bosnalı Kız Kardeşlerimiz ile Buluşuyoruz’ etkinliğinin ikinci günü de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan atölye çalışmalarıyla tamamlandı. Etkinlikte Srebrenica’daki kadınların savaş sonrası üretim çalışmalarının hikayesi, savaş, soykırım ve göçün etkileri Bosna’dan gelen konuklar tarafından dile getirildi. Bosnalı ve Türkiyeli kadınlar arasında dayanışma kurulması için yapılan etkinlikte barışın tesisi üzerine fikirler de üretildi.

Dünya Bosna Hersek Göçmenleri 15. Dünya Futsal Şampiyonası – 12 Ülke Takımı İzmir’de Mücadele Edecek

Bosna Hersek Sivil İşler Bakanlığı, Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Bornova Belediyesi, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu işbirliğiyle “Dünya Bosna Hersek Göçmenleri 15. Dünya Futsal Şampiyonası” düzenlenecek. 05 Mayıs 2018 Cumartesi günü İzmir’de yapılacak uluslararası şampiyonaya 12 ülkeden takımlar katılacak. Kültürpark’taki Celal Atik Spor Salonu’nda yapılacak şampiyonada Bosna Hersek, Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere, Hollanda, Hırvatistan, İtalya, Almanya, Norveç, İsveç ve Türkiye’den takımlar mücadele edecek.

Masovic, Abdurrahmanovic, Hotic, Zahirovic, Petrovic, Antic ve Zvizdic İzmir’e geldi

Bosna Hersek Kayıplarını Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masovic, Srebrenica Anneleri Derneği’nden Nermina Abdurahmanovic ve Kada Hotic, Snage Zene Derneği’nden Zahirovic, Zeljka Petrovic ve Branca Antic, Zene Zenama Derneği’nden Menuna Zvizdic, Konak Belediyesi’nin ev sahipliği düzenlenen “Bosnalı Kız Kardeşlerimiz ile Buluşuyoruz” adlı etkinliğe katılmak üzere İzmir’e geldi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Masovic, Abdurrahmanovic ve Hotic, Zahirovic, Petrovic, Antic ve Zvizdic’i Adnan Menderes Havalimanı’nda çiçeklerle karşıladı. Baysak’a Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Disiplin Kurulu Üyesi Neccar Er, TBHKDF Danışma Kurulu üyeleri İnci Daryürek, Yeliz Ağaoğlu, Filiz Erken Sancak, Nilgün Öztamer Karaca ve Hüseyin Erciyas ile Haris Halilovic ve Konak Belediyesi yetkilileri de eşlik etti.