TBHKDF Yönetim Kurulu Karamürsel’de toplandı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Yönetim Kurulu, Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği’nin ev sahipliğinde Karamürsel’de toplandı. TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Utaş’ın başkanlığında, dernek merkezinde yapılan toplantıya Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak, TBHKDF Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, TBHKDF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejat Öztürk, TBHKDF Genel Sekreteri ve Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Baysak, Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği Başkanı Salih Hacıoğlu, Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Behiye Çark, Serdivan Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Süzek, Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Sedat Çınar, Fevziye Köyü Bosna Hersek Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Necmi Ocak, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, federasyon denetim, disiplin, danışma kurulu üyeleriyle Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği kadın ve gençlik kolları üyeleri katıldı.

TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Utaş’ın açılış konuşmasından sonra TBHKDF Genel Sekreteri Muharrem Baysak geçen yönetim kurulu toplantısında görüşülen konular ve alınan kararları hatırlattı. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye, Bosna Hersek, Moldova ve Ukrayna’daki temas, ziyaret ve görüşmelerine ilişkin bilgi verdi, hazırladığı raporu TBHKDF yönetim kurulu üyeleriyle paylaştı. Toplantıya katılan dernek başkan ve yöneticileri, derneklerinin, kadın ve gençlik kollarının etkinliklerine ilişkin bilgi sundu.

Utaş’tan Baysak’a Kakanj kutlaması

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Utaş, Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak’a adının Bosna Hersek’in Kakanj kentinde Saat Kulesi’nin bulunduğu meydana verilmesi nedeniyle kutladı ve bir plaket sundu. Utaş’ın verdiği plakette, “Bosna Hersek Fahri Konsolosu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucusu ve Onursal Başkanı olarak yaptığınız çalışmalar, Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik çabalarınız her türlü övgünün üzerindedir. Uzun yıllardır verdiğiniz uğraşların bir takdiri olarak, Kakanj Belediye Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda adınızın Bosna Hersek’in bu güzel kentinin meydanına verilmiş olması bizi son derece mutlu etti. Sizin ve ailenizin haklı gururunu paylaşıyor, sağlıklı, huzurlu, mutlu, uzun ömürler diliyoruz. Allah’a emanet olun. En içten saygılarımızla” sözlerine yer verdi. Toplantıya katılan TBHKDF Yönetim Kurulu Üyeleri, Baysak’ı kutlayarak ayakta alkışladı.

İki ülkenin şehit anneleri ve aileleri buluşturulacak

Toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı’nın Bosna Hersek ve Türkiye’deki şehit anneleri ile şehit ailelerini bir araya getirmeye yönelik projesine ilişkin duyuru ele alındı. İki toplum arasındaki kardeşlik ve ortak tarih duygusunun pekiştirilmesini amaçladığı belirtilen projeyle ilgili ayrıntılı bilgi edinilmesi ve projenin kimleri kapsadığının ilgili daire başkanlığından öğrenilmesi ve alınacak cevabın üye derneklerle paylaşılması öngörüldü.

Kurbanları Bosna Hersek’te kestirme çağrısı

TBHKDF Yönetim Kurulu toplantısında, yaklaşan Kurban Bayramı’nda kurban kesimlerinin Bosna Hersek’te yapılması önerisi ele alındı. Kurban kesimiyle elde edilen etlerin Bosna Hersek’teki yardım kuruluşları aracılığıyla ülkedeki yoksullara dağıtılması öngörüldü. Bu konuda federasyon yönetiminin öncülük etmesi, isteyen derneklerin üyelerinden toplanacak taleplerin federasyon yönetimine iletilmesi önerildi. TBHKDF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmir derneği olarak bu yıl kurban kesimini Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki Novi Pazar kentinde yapmayı planladıklarını söyledi. Gül, talep toplamaya başladıklarını, isteklilerin kurbanlarını verecekleri vekaletle, 150 Euro karşılığında Novi Pazar’da kestirebileceğini dile getirdi.

Nüfus sayımı önemli

Toplantıda, Dünya Boşnak Kongresi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ceric’in ülke dışındaki herkesi 1-15 Ekim 2013 tarihleri arasında Bosna Hersek’te yapılacak nüfus sayımına katılmaya çağıran bildirisi okundu. Bildiride, Bosna Hersek ve Boşnaklar için hayati önem taşıyan nüfus sayımına ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar dile getirildi. Derneklerin kurulu olduğu bölgelerde yaşayan Bosna Hersekliler’in nüfus sayımında yazılmaları için uyarılmaları istendi.

Bildiriye göre, nüfus sayımında yazılmak için her hangi bir kayıt olması şart değil, herkes yazılabilir. Nüfusa kayıtlı olup olmadığını göstermek için hiçbir belge gerekmiyor. l5 yaş altında olup vatandaşlığa sahip olmayan Boşnaklar nüfus sayımında yazılabiliyor. Ülke dışında yaşayan Boşnaklar ülkeye gelmek zorunda değil. Kişinin Bosna Hersek’te yaşayan ailesine ve yakın akrabasına kendisiyle ilgili bilgileri göndermesi gerekiyor. Ya da yurt dışında yaşayan aileden bir kişinin Bosna Hersek’e gidip bütün aile adına kayıt yaptırabileceği belirtiliyor.

Dünya Boşnak Kongresi’nce hazırlanan bildiride, “Nüfus sayımı sürerken Bosna Hersek’e gelmek zorunda değilsiniz, Bosna Hersek’te yaşayan aileniz ya da yakın akrabanız sizinle ilgili bilgileri verebilir ve sizi nüfus sayımında yazdırablilir. Sizinle ilgili bilgileri veren kişi nüfus sayımı olduğunda evde bulunmalı ve sizin kişisel bilgilerinizi yanında bulundurmalı” deniyor.

“Ben baba ve anne tarafından Boşnak’ım. Ben atalarımın yaşadığı Bosna topraklarından geliyorum. Dinim islam (diğer Boşnaklar diğer dini seçebilirler, isteğe göre). Dilim Boşnakça! Zengin değilim, ama memnunum! Din ve millet açasından kimseden nefret etmiyorum. Herkesin milletine saygı duyuyorum ama kendim milletimi seviyorum. Kısacası ben gururlu Boşnak’ım. Benim devletimde ve komşuluğumda benimle bütün insanlar ve komşular huzurlu yaşadığımız için çok mutluyum” denmesi öğütleniyor.

Bildiride, Dünya Boşnak Kongresi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ceric’in “Boşnak halkı nüfus olarak ne kadar fazlaysa, ne kadar güçlüyse ve ne kadar sağlamsa Bosna ve Hersek de o kadar güçlü ve sağlamdır” sözüne yer veriliyor.

Bir sonraki TBHKDF Yönetim Kurulu toplantısının 24 Kasım 2013 Pazar günü Söke ilçesinin Güllübahçe beldesinde, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.