Karadağ Türkiye Dostluk Derneği’nin 5. İş Forumu

Eşbaşkanı olduğum Karadağ Türkiye Dostluk Derneği’nce düzenlenen “5. Karadağ Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Forumu” toplantısı 23 Kasım 2013 günü Karadağ’ın Bijelo Polje kentinde gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Boşnaklar için Türkiye Ajansı’nın da destek verdiği toplantıya Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Federasyonumuzun Önceki Dönem Başkanlarından Cemal Şenel, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Geçen Dönem Başkanı ve Bornova Belediye Meclis Üyesi Şenay Biçer, İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili, Balkan Dernekleri Federasyonu Onur Kurulu Üyesi Akın Kazançoğlu, Sancak Dostları Platformu Genel Başkanı Salih Akgül ile birlikte katıldı.
Toplantıda, Karadağ ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik işbirliği ve Kuzey Karadağ’da mevcut kaynakların ortak değerlendirilmesi imkanları ele alındı.
Karadağ – Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Rıfat Rastoder, iki ülkenin örnek ilişki ve işbirliği için olduğunu söyledi. Bugüne kadar çok sayıda bilimsel toplantı ve etkinlik gerçekleştirdiklerini anlatan Rastoder, doğal zenginliklerine karşın Kuzey Karadağ’ın ülkenin yoksul bölgelerinden olduğunun altını çizdi, bölge odaklı ekonomik işbirliğini geliştirmek arzusunda olduklarını dile getirdi. Bijelo Polje Belediye Başkanı Alexander Zuric, bu toplantıların sürmesini, yoğun diyaloğun özendirilmesini diledi. Zuric, geçmişte ikili anlaşmalarla başta çevre projeleri olmak üzere birçok yatırımın gerçekleştirildiğini hatırlattı ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmenin önemine dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Mehmet Tanılır, geleneksel hale gelen toplantıların iki ülke arasında bir köprü görevi gördüğüne dikkat çekti. Bu yılki toplantının Bijelo Polje’de yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Tanılır, Kuzey Karadağ’daki ekonomik ve doğal potansiyelin değerlendirmesi gereken önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Türk Ziraat Bankası heyetinin kısa süre içinde temsilcilik açmak için görüşmelerde bulunmak üzere Karadağ’a geleceğini belirten Mehmet Tanılır, bunun TİKA’nın yerel kalkınma projelerini desteklemesine ve ekonomik gelişime katkı sağlayacağını dile getirdi. İki ülke belediyeleri arasındaki kardeşlik ilişkileri ve işbirliğinin bu sürece önemli katkılar sunduğunu kaydeden Tanılır, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmaları için Türkiye’ye başvuran öğrenci sayısının arttığına dikkat çekti. Yakın gelecekte kültür merkezleri açılmasını sağlayacak bir anlaşma imzalanacağını dile getirdi.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Sındır, Bornova ile Karadağ’daki kardeş şehirler arasında heralanda işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Toplantıda, Bijelo Polje’de bulunan, engelli çocukların eğitildiği merkeze 2006 yılından buyana yaptığım ve sağladığım yardımlar nedeniyle bana Engelli Çocuklar Derneği’nin bir teşekkür belgesi verildi. Türkiye’den gelen aralarında işadamlarının da bulunduğu heyet, Bijelo Polje, Petnjica, Berane, Andrijevica, Plav ve Rožaje kentlerini ve bu kentlerdeki işyerlerini ziyaret etti. 23 Kasım 2013