SSDBIH Yönetim Kurulu Danimarka – Hobro’da toplandı

Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (Svjetski Savez Dijaspore Bosne i Hercegovine – SSDBiH) Yönetim Kurulu 21 – 23 Mart 2014 tarihlerinde Danimarka’nın Hobro kentinde toplandı. Bu yıl 06 – 08 Haziran’da Sarajevo’da yapılacak 7. Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Genel Kurulu hazırlıklarının gözden geçirildiği toplantıya Bosna Hersek Fahri Konsolosu ve TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak, SSDBiH Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Sehovic ile birlikte katıldı. Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenecek kongrenin ana teması “diaspora, gurbetçiler, göçmenler ve Bosna Hersek devleti arasındaki ilişkiler” olarak belirlendi.
SSDBiH Yönetim Kurulu Başkanı Zaim Pasic, genel kurula birliğe bağlı federasyonların temsilcileriyle Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerinin davet edileceğini belirtti. Pasic, delegelerin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum, kadın ve gençlik kuruluşlarının temsilcilerinin genel kurulda bir araya geleceğini söyledi. Zaim Pasic, tüzük gereği bu yıl yapılacak genel kurulda birliğin yeni yönetiminin seçileceğinı hatırlattı. Toplantıda, genel kurul hazırlıklarını yürütmek üzere sekreterya oluşturuldu ve başkanlığına Anes Ceric seçildi. Genel kurul sürecine ilişkin taslak eylem planı hazırlanması kararlaştırıldı.
Toplantıya Hobro Büyükşehir Belediye Başkanı Mogens Jespersen, Bosna Hersek’in Danimarka Büyükelçisi Kemal Muftic, Bosna Hersek İnsan Hakları ve Göçmenlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Mitar Kovacevic, Danimarka’dan Göçmenlerin Ülkelerine Geri Dönüş Programı Sorumlusu Asim Perendija katıldılar.
Başkan Jespersen, Büyükelçi Muftic, Bakan Yardımcısı Kovacevic, toplantıda yaptıkları konuşmada Bosna Hersek diasporasının oldukça güçlü olduğunu, ancak bu gücün anavatana yansımadığını dile getirdi. Konuşmacılar, anavatana dönüşün ve yatırımların özendirilmesi konusunda Bosna Hersek hükümetine önemli görevler düştüğünü belirtti.
Asim Perendija, Danimarka hükümetinin bu ülkede yaşayan, Türkler, Bosna Hersekliler de dahil, bütün göçmenlerin ana vatanlarına dönüşlerini teşvik eden programnıı anlattı. Perendija, kesin dönüş yapan göçmenlere bir kereliğine 15 bin Euro ve ayrıca her ay 750 Euro ödeme yapıldığını dile getirdi.
Toplantıda söz alan SSDBiH Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Sehovic, Türkiye’de yürüttükleri çalışmalar hakkında yönetim kurulu üyelerine bilgi verdi. Bosna Hersek’te yatırım için diasporanın pek çok seçeneği bulunduğunu anlatan Sehovic, akılcı ve verimli olmayan bireysel yatırımlar yerine istihdam yaratan yatırımların önemini vurguladı. İsveç Birliği Üyesi Fikret Kadic, insani yardım etkinliklerinin önemine dikkat çekerek diasporanın önceki dönemde olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de sürdüreceği insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını dile getirdi.
Hobro Derneği Başkanı Edin Hajder ve dernek kadın kolları üyelerinin fevkalade güzel ev sahipliği yapığı SSDBiH Yönetim Kurulu toplantısı, genel kurula hazırlık sürecinde en önemli ve başarılı toplantılardan biri oldu. Bosna Hersek’e geri dönüşler üzerine yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 20 – 22 Haziran 2014 günleri Bihac’ta, Bihac Belediyesi’nin ev sahipliğinde Diaspora Halk Oyunları Şenliği düzenleneceği belirtildi. Slovenya Bosna Hersek Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin ev sahipliğinde, Ljubljana’da, 22 – 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Halı Saha Futbol Turnuvası yapılacağı duyuruldu.
21 – 23 Mart 2014