Kartal’da Srebrenica Soykırım Anıtı açıldı

2017-04-30-11Kartal Belediyesi’nin Bosna Hersek’te 1995 yılında Sırplar tarafından katledilen 8 binden fazla Srebrenicalı Müslüman anısına Kartal Meydanı’nda yaptırdığı Srebrenica Soykırım Anıtı açıldı. Belediye tarafından düzenlenen heykel yarışmasında birinci olan Gürcü Heykeltıraş Jhon Gogaberishvili tarafından yapılan anıtın açılışına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Başkanı Eşref Temiz, TBHKDF Önceki Dönem Başkanlarından Cemal Şenel ile Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Boşnaklar’ın kurduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Soykırımla ilgili kısa bir belgeselin izletildiği etkinlikte ünlü sanatçı Haluk Levent, Srebrenica Soykırımı için bestelediği şarkıyı söyledi. Yapılan konuşmalar sonrasında Srebrenica’da hayatını kaybeden Bosnalı Müslümanlar için dua edildi. Yapılan dualar sonrasında ise Srebrenica Soykırım Anıtı açıldı.

Srebrenica Soykırım Anıtı’nın Kartal Meydanı’na dikilmesini sağlayan Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz, “Bir dini kimlikle etnik kimliğin yan yana getirilip Avrupa’nın ortasında Birleşmiş Milletler gözetiminde katledilmesinin karşısında durmak için bunu unutturmamak için, bir yarışma düzenlemiştik. Bu yarışmada ödül kazanan eser çok manevi bir eser” dedi. Dr. Öz, “Arkadaki kitle Bosna’nın ana gövdesini oluşturuyor. Yanda dağılmış olanlar tarih boyunca mükerrer olarak hayatını kaybedenleri en öndeki parça ise soykırımı ifade ediyor. Son yok ediliş ile ana gövde arasında ise iplerle gönül bağı oluşturuldu. Bu bağ Kartal’da da kuruldu” diye konuştu.

TBHKDF Başkanı Eşref Temiz, Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz’e federasyonun flamasını verdi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Dr. Öz’e başkonsolosluğun flamasıyla onur ve teşekkür plaketini verirken şunları söyledi:

“Değerli başkanım, Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesi yolundaki çabalarınız, Boşnak dünyasına verdiğiniz destek ve katkılar unutulmaz. BM bayrağı altında Srebrenica Soykırımı Konferansı, Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler Fotoğraf Sergisi, Srebrenica’da katledilen 8372 Boşnak’ın anısına Kartal Meydanı’nda yaptırdığınız Srebrenica Soykırım Anıtı bunlar arasında. Başarılı çalışmalarınızın bundan sonra da süreceği inancıyla, ziyaretimin anısına onur ve teşekkür plaketini sunuyorum.”