“Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler” etkinliği düzenlenecek

 

İzmir Doğa Fotoğrafçıları Topluluğu (İZDOF) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle “Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler” etkinliği düzenlenecek. Kültürpark’ta bulunan İzmir Sanat’taki gerçekleştirilecek etkinlik 21 Kasım 2017 Salı günü saat 19.00’da başlayacak.

İzmir Sanat Oditoryum’da Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, 1995 yılında, Bosna Hersek’te yaşanan savaş sırasında yaşananları ve sonrasındaki gelişmeleri anlatacak. Fotoğraf tutkunları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp, “Barış Yürüyüşü” izlenimlerini paylaşacak. Telef ve Çetinkalp, yürüyüş sırasında çektikleri fotoğraflar ve videolardan oluşan bir sunum yapacak.

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Akif Göğüsgeren ile marsmiraturkiye.org site geliştiricisi ve yöneticisi Tahir Caner Beşok ile Gülşen Dokgöz de düzenledikleri etkinliklere ilişkin bilgi verecek. İzmir Sanat Sergi Salonu, Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’in “Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler” konulu fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak.

Ölüm yürüyüşünden barış yürüyüşüne

1995 yılının Temmuz ayında, Bosna Hersek’teki savaş sırasında Sırp kuvvetlerinden kaçmak için dağlara yönelen 15 bini aşkın Boşnak, yoğun Sırp bombardımanı altında, orman içlerinden geçerek, gece gündüz yürüyerek kurtarılmış bölge Tuzla’ya ulaşmaya çalışmıştı. Srebrenica’da kamplara sığınamayan kadın, çocuk ve yetişkin erkekler katıldığı ölüm yürüyüşünü yola çıkanların ancak üçte biri sağ kalarak tamamlamıştı.

“Ölüm yürüyüşü” olarak adlandırılan bu yürüyüş, 12 yıldan buyana “barış yürüyüşü” adı altında, uluslararası katılımla gerçekleştiriliyor. Bu yürüyüş şimdi ters güzergahta yapılıyor. Tuzla’dan Potaçari’ye uzanan 110 kilometrelik “Marş Mira” (barış yürüyüşü) üç gün sürüyor. Duygu yüklü ve fiziksel güç isteyen bu zorlu yürüyüşe dünyanın çok farklı ülkelerinden 5 bini aşkın kişi gönüllü olarak katılıyor.