Gençler ata topraklarıyla buluşuyor

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’ın Boşnak kökenli gençleri ata topraklarıyla buluşturmayı öngören projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yaşama geçecek. Türkiye’nin dört bir yanından seçilen gençler, bakanlığın sağladığı destekle Bosna Hersek’e gidecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 11 Mayıs 2011 günü geldiği İzmir’de Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’nu ziyaret etmişti. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, ziyaret sırasında Bakan Günay’a Türkiye’de yaşayan Boşnak gençleri daha önce hiç görmedikleri ata topraklarıyla buluşturmayı arzu ettiğini söylemişti.

Baysak, Türkiye’de yaşayan Boşnak kökenli gençleri Ayvaz Dede (Ayvatovica) Şenlikleri ile Srebrenica katliamını anma etkinliklerine götürmek istediklerini, bunun için Günay’ın desteğini beklediklerini dile getirmişti. Bakan Günay da Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’tan bu ziyaretlerin yapılabilmesi için proje hazırlayıp bakanlığa başvurmasını istemişti.

Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’nca hazırlanan projeler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca değerlendirildi ve desteklenmesi kararlaştırıldı. Bakanlığın sağladığı destekle Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’na bağlı derneklerden seçilen gençler, 14-22 Eylül 2011 tarihleri arasında Bosna Hersek’e götürülecek.

Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesini arzuladıklarını ve bu yönde çaba harcadıklarını belirten Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, gençlerin ata topraklarını ziyaretinin de bu amaca hizmet edeceğini söyledi. Baysak, proje ve bakanlık desteğiyle ilgili şu görüşleri getirdi:

“Öncelikle projemize destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay’a, bakanlık personeline sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Proje kapsamında gençlerimiz Bosna Hersek’i görecek, ziyaret ve görüşmelere katılacak, kültürel etkinlikleri izleyecek. Bu ziyaretler, kültürel ve tarihsel bağlarımız olan dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’te Türkiye’nin, Türkiye’de Bosna Hersek’in tanıtılmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu proje vesilesiyle iki ülke gençlerinin ülkeleri için yararlı projeler üreteceğine inanıyorum.”