SSDBiH’E bağlı derneklerin üyesi kadınların İstanbul ziyareti

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği’ne (SSDBiH) bağlı derneklerin üyesi Bosna Hersekli kadınlar, 7 – 11 Mart tarihleri arasında İstanbul’a geldi. Organizasyon, SSDBiH Başkanı Sayın Zaim Pasic’in önderliğinde gerçekleşti.

İstanbul ziyaretine İngiltere’deki derneklerden 19, İsveç’teki derneklerden 18, Norveç’teki derneklerden 10 olmak üzere toplam 47 Bosna Hersekli kadın katıldı. İngiltere heyetine İsmeta Veliç, İsveç heyetine İsmeta Şeremet, Norveç heyetine Dzenana Mrziç önderlik etti.

Heyeti, bir çoğu savaş sırasında toplama kamplarında esir olarak yaşayan, eşleri, oğulları, babaları ve kardeşleri savaşta şehit olan kadınlar oluşturdu. Aradan geçen bunca yıla rağmen gözyaşlarının dinmemesi hepimizi çok hüzünlendirdi.
Yapılan program kapsamında İstanbul’un tarihi ve turistik yerleri ziyaret edildi, Boğaziçi ve Haliç’e gezi düzenlendi.

İstanbul’da yaşayan Boşnaklar ile bir araya gelmek ve bir Boşnak derneğini ziyaret etmek isteyen konuklarla 10 Mart 2012 günü Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği ziyaret edildi. Ziyarete SSDBiH Başkanı Zaim Pasic ile birlikte SSDBiH Yönetim Kurulu Üyesi ve Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, SSDBiH Başkan Yardımcısı Hasan Şehoviç de katıldı. Dernek Başkanız Salih Hacıoğlu, konukları yönetim kurulu ve dernek üyeleriyle birlikte karşılayarak çalışmaları hakkında bilgi verdi ve dernek lokalini gezdirerek tanıttı.

Konuk heyette yer alan Bosna Hersekli kadınlar, dernek ziyaretinden ve görüşmelerden çok memnun kaldıklarını ve uzun yıllar önce Türkiye’ye göç eden Boşnaklar’ın folklörüne, gelenek, görenek ve dillerine sahip çıkmalarını büylük bir hayranlık ve takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
Ziyaretten sonra Sefaköy Rumeli Dernekleri Gönül Birliği Lokali’nde konuk heyete ve Sefaköy derneğimizin üyelerine Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Geçen Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Şenel ve Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği Başkanı Sayın Salih Hacıoğlu ile birlikte akşam yemeği verdi. Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Hüseyin İpek de geceye eşi ve kızları ile birlikte katıldı.

Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği’ne (SSDBiH) bağlı derneklerin üyesi kadınlar, orkestranın seslendirdiği Bosna Hersek ve Türk ezgileri eşliğinde gönüllerince eğlenme olanağı buldu. Bu ziyaret, İngiltere’den gelen SSDBiH’in Yönetim Kurulu Üyesi ve sosyal projeler sorumlusu Sadzida Troziç’in hazırladığı program çerçevesinde gerçekleşti. Baysak, konukların İstanbul ziyaretinin en iyi şekilde yapılmasını, derneğimizde ve lokalimizde ağırlanmasını sağlayan Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği Başkanı Sayın Salih Hacıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri Nejat Öztürk, Sabit Zafer, Süleyman Kayalar, Hilmi Özdurak, İsmail Şen ve Abbas Eskin ile emeği geçen üyelere en içten teşekkürlerini sunduğunu söyledi.