Gornji Vakuf-Uskoplje ile Turgutlu kardeş şehir

Turgutlu Belediyesi ile Bosna Hersek’in Gornji Vakuf-Uskoplje şehirleri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causeviç, Turgutlu’nun kendilerine model oluşturacak önemli bir merkez olduğunu söyledi. Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, ilk kardeş şehirlerinin Bosna Hersek’ten olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.

Kardeş şehir protokolünü imzalamak için Türkiye’ye gelen Gornji Vakuf-Uskoplje heyeti, İzmir’de Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’nu ziyaret etti. Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causevic’in başkanlığında Belediye Meclis Başkanı Marinko Krajina, Orta Bosna Kantonu Tarım Bakanı Sedzad Milanovic, Kurtuluş Savaşı Gazileri ve Engellilerden Sorumlu Kanton İdare Müdürü Esad Crnica, Gornji Vakuf-Uskoplje İslam Cemaati Başkanı Omer Ljubuncic, Gornji Vakuf-Uskoplje Tarımcılar Birliği Başkanı Ismet Gekic, “Radovina” Kamu Şirketi Müdürü Nahid Sehic’ten oluşan heyet Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile bir araya geldi.

Baysak, konuk heyete fahri konsolosluğun yanı sıra kurucusu ve onursal başkanı olduğu Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) ile eş başkanlığına getirildiği Karadağ – Türkiye Dostluk Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Fahri konsolosluğun şeref defterine yazarak imzalayan Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causevic, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’ın yalnızca Bosna Hersek değil, tüm Balkan coğrafyasındaki örnek çalışmalarını hayranlıkla izlediklerini söyledi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causevic ile Belediye Meclis Başkanı Marinko Krajina’ya konsolosluğu ziyaretleri için teşekkür ederek ziyaret anısına birer plaket verdi. Causevic ve Krajina da Baysak’a Gornji Vakuf-Uskoplje’nin resimlendiği bir tablo hediye etti. Ahmet Kemal Baysak ile birlikte Fahri Konsolosluğun sanat galerisini gezen, sergilenen eserler hakkında bilgi alan Gornji Vakuf-Uskoplje heyeti, kardeş şehir protokolü imzalamak üzere Manisa’nın Turgutlu ilçesine geçti.

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Simav tarafından karşılanan ve ağırlanan Gornji Vakuf-Uskoplje heyeti, ilçedeki bazı sanayi kuruluşlarını gezdi. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Baysak ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Geçen Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Genel Sekreteri ve Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Baysak, yönetim kurulu üyeleri Ahmet Imırgı, Mehmet Sönmez, Halilbeyli Köyü Muhtarı Sabit Şahin, köy sakinlerinden Mustafa Celep’in eşlik ettiği konuk heyet, belediyenin ilçedeki yatırımlarını görme fırsatı buldu.

Turgutlu ile Bosna Hersek’in Gornji Vakuf-Uskoplje’nin kardeş şehir olmalarına ilişkin protokol, Turgutlu Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı. Protokole Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causeviç imza koydu. Törene Turgutlu Belediye Meclisi üyeleri de katıldı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, birbirine tarihi ve kültürel bağlarla bağlı Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda işbirliğinin gelişmesi için çaba harcadıklarını belirtti. Baysak, “Gornji Vakuf-Uskoplje’nin kardeş şehir olma isteğini ilettiğimiz Sayın Orhan ile çalışma arkadaşlarına ve belediye meclis üyelerine hızla harekete geçtikleri ve karar aldıkları için teşekkür ediyorum. Kardeş şehir ilişkisinin her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Turgutlu’yu çok beğendiklerini belirten Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Sead Causeviç, ileri ve sürekli gelişen bir sanayi kenti olarak Turgutlu’nun kendilerine model oluşturacak önemli bir merkez olduğunu dile getirdi. İlk kez bir kardeş şehirleri olduğunu söyleyen Causevic, iki ülke ve iki şehir arasında köprü görevi gören Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’a teşekkür borçlu olduklarını sözlerine ekledi.

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, ilk kez bir kardeş şehirleri olduğunu belirterek bu şehrin Bosna Hersek’ten olmasının kendilerini ayrıca sevindirdiğini söyledi. “Bosna Hersek’teki kardeşlerimiz de, biz de Osmanlı’nın torunlarıyız” diyen Orhan, kardeş şehir protokülünün kağıt üstünde kalmayacağını, her alanda işbirliğini gerçekleştirmek üzere girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Turgutlu Belediye Başkanı Orhan, konuk heyet üyelerine ziyaretleri anısına birer plaket ve çeşitli hediyeler verdi. Gornji Vakuf-Uskoplje Belediye Başkanı Causeviç de Orhan’a şehirlerinin sembolü armağanlar ve tablolar vererek teşekkür etti.