5. Uluslararası Balkan Ülkeleri Sağlık Turizmi Paneli

İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Türkiye ve Balkan Ülkeleri Sağlık Turizmi Paneli 15-19 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Panele Bosna Hersek Federasyon Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Özel Danışmanı Zlatan Peršić, Uluslararası işbirliğinden sorumlu Bosna Hersek Federasyon Sağlık Bakan Yardımcısı Prim. Dr. Goran Čerkez, Karadağ Sağlık ve Sosyal Koruma Bakan Yardımcısı Dr. Mensud Grbović, Karadağ Sağlık Bakanlığı Genel Sekreteri Zoran Kosti, Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Kadir Hüseyin, Bulgaristan Milletvekili Dr. Nigyar Sahlim katıldı.
16 Haziran 2012 Cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmalarında İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı’nın yanı sıra Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak da bir konuşma yaptı. Baysak, konuşmasında İzmir’in ve bölgenin sağlık turizmi açısından sahip olduğu potansiyel ve kuruluşlar hakkında bilgi vererek Balkan ülkelerinden panele katılan, konularında uzman delegelere de gösterdiği ilgi ve katılımlarından dolayı teşekkür etti. İzmir’in EXPO 2020 adaylığının önemli olduğunu belirten Ahmet Kemal Baysak, Balkan ülkelerinden gelen delegasyondan EXPO 2020 oylamasında delegelerinin İzmir için oy kullanmalarını beklediğimi dile getirdi.
Panelde söz alan Balkan ülkelerinden gelen uzman delegeler, ülkelerinin sağık turizmi açısından sahip olduğu imkanları dile getirerek Ege Bölgesi’nde ve özellikle İzmir’de bulunan sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı arzu ettiklerini söyledi. Böyle bir panele katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren konuklar, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için destek vereceklerini sözlerine ekledi.
Panele katılmak için gelen konuklar, İzmir’deki üniversite hastaneleriyle özel sağlık kuruluşlarına ait hastaneleri ziyaret ederek bilgi edindi. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, heyetin Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Füzün’ü ziyaretinde, Bosna Hersek delegeleriyle birlikte Zenica Üniversitesi’nin Dokuz Eylül Üniversitesi ile kardeş üniversite olmayı arzu ettiğini belirterek bu konuda gerekli belge ve dokümanları ilettiklerini dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Füzün, “Biz de talebiniz üzerine karar aldık. Önümüzdeki günlerde bu kararı Zenica Üniversitesi’ne ve Bosna Hersek Fahri Konsolosluğunuza göndereceğiz” dedi.