Savaşın yaralarını sarmaya İzmir Üniversitesi’nden destek

Bosna Hersek’te yaşanan savaşta ailelerini kaybeden gençlerin eğitimi için hizmet veren Eğitim Bosna Hersek’i İnşaa Ediyor Derneği’nin beş öğrencisi, gelecek yıl İzmir Üniversitesi’nde burslu eğitim alacak.

Bir dizi görüşme için İzmir’e gelen Eğitim Bosna Hersek’i İnşaa Ediyor Derneği Başkanı Jovan Divjak ve Genel Sekreteri Edin Becarevic, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ile birlikte İzmir Üniversitesi’ni ziyaret etti. Divjak, Becarevic ve Baysak, ziyarette İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Necdet Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Mütevelli Heyet Üyesi Ali Rıza Doğanata ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş ile bir araya geldi.

Jovan Divjak, Bosna Hersek’teki savaş sırasında Necdet Doğanata ve İzmir Özel Fatih Koleji’nin Bosnalı çocuklara kucak açtığını ve onlara ailelerinin sıcaklığını yaşattıklarını hiç unutmadıklarını belirtti. Divjak, “Kemal Baysak ve Necdet Doğanata’nın desteğini, savaş yılları boyunca arkamızda hissettik. Allah’a teşekkür ediyoruz bizlere bu şansı verdiği için. Bugün de İzmir Üniversitesi’nde olmak bizler için büyük mutluluk. Ailelerini savaşta kaybeden çocuklara sunmaya çalıştığımız hizmette sizin de desteğinizi almak bizler için ayrıca değerli” diye konuştu.

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Bosna Hersek’in kalkınmasına eğitim yolu ile katkıda bulunmaya çalışan derneğe destek vermenin İzmir Üniversitesi için büyük mutluluk olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Erciyeş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savaş yıllarında İzmir Özel Fatih Koleji’nde eğitim alan çocuklarımızın bugün Türkiye’den Bosna Hersek ve Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanında kariyerlerini en güzel şekilde sürdürdükleri haberlerini almak bizleri çok mutlu ediyor. Gelecek yıl İzmir Üniversitesi’nde beş Bosnalı öğrenciye burslu eğitim vermenin yanı sıra Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile de Erasmus ve ikili işbirliği anlaşmaları yapıp iki üniversite arasında öğrenci ve akademisyen değişikliği yapmak, birlikte projeler geliştirmek istiyoruz.”

Bosna Hesek’ten gelen konuklar, Bosna Hersek’te yaşanan savaşta ailelerini kaybeden çocukların eğitimi için İzmir Üniversitesi’nden destek sözü aldı. Gelecek yıl 5 Bosnalı öğrencinin İzmir Üniversitesi’nde burslu eğitim almasının yanı sıra Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) tarafından kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile de Erasmus ve ikili işbirliği anlaşmaları yapılması planlanıyor.