Boşnak gençler ata topraklarıyla buluştu

25092011ata04Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkısıyla Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu tarafindan düzenlenen etkinlik, gençleri ata topraklarıyla buluşturdu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler, “Srebrenica Katliamı’nın 16. ve Ajvatovica’nın 501. Anma Yılında Bosna Hersek Ziyareti Programı” kapsamında bir dizi ziyarette bulundu.

Proje kapsamında federasyona bağlı derneklerden seçilen gençler, 14 Eylül 2011 günü İstanbul’da buluştu ve hava yoluyla Sarajevo’ya gitti. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’ın da eşlik ettiği gençler, Kovaçi Şehitliği’nde Bosna Hersek’in kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic ile eski Genelkurmay Başkanı General Rasim Deliç’in kabirlerini ziyaret etti, çiçek bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Tarihi Başçarşı’yı gezerek alışveriş eden gençler, ikinci gün gittikleri Konjic kentinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü, Jablanica kentinde Neretva Nehri üzerindeki ünlü demiryolu köprüsünü gördü. Osmanlı Dönemi’ndeki en güzel kültür, sanat ve müze kenti Pocitelj’i gezen gençler, Blagaj’ta Buna Nehri’nin kaynağını ve hemen yanındaki Tekke’yi ziyaret etti.

Ata topraklarını ziyaret eden gençler, tarihi Mostar kentini ve Osmanlı Dönemi’nde Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından yapılan, savaş sırasında Hırvat topçularının ateşi sonucu yıkılan, 1993 yılında yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü’nü gezdi. Gençler, tarihi köprü üzerinde ve çevresinde bol bol anı fotoğrafları çektirdi.

Ziyaretin üçüncü günü Bosna Nehri’nin kaynağı Vrelo Bosne’ye giden gençler, Uluslararası Sarajevo Üniversitesi’ni (IUS) ziyaret etti. Rektör Prof.Dr. Hilmi Ünlü, üniversite hakkında gençlere bilgiler aktardı. Savaş sırasında kuşatma altındaki Sarajevo’ya ihtiyaç maddelerinin ulaştırılmasına imkan sağlayan tüneli inceleyen ve bilgi alan gençler, ayn gün Boşnak Enstitüsü’nü, Gazi Hüsrev Bey Camisi ve Türbesi’ni ziyaret etme olanağı buldu.

Dördüncü gün İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bilinen en büyük toplu katliamın yapıldığı Srebrenica’ya giden gençler, Potocari’deki anıt mezarlığı ziyaret etti, çiçek bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Katliamın gerçekleştiği yöredeki akü fabrikasında oluşturulan anı merkezindeki sergiyi gezen ve sinevizyon gösterisini izleyen gençler, Srebrenica’daki katliamda ailelerinin bireylerini yitiren annelerle bir araya geldi, acılarını paylaştı. Srebrenica Belediyesi’ni ziyaretin ardından Tuzla kentine giden gençler, belediyeyi ve şehitliği ziyaret etti. Tuzla Belediyesi’nce oluşturulan göleti gezdi.

Sarajevo’da konaklayan ve beşinci gün Vişegrad’a giden ve Drina Köprüsü’nü ziyaret eden gençler, buradan Gorazde kentine geçti. Şehitliği ziyaret ederek çiçek bırakan ve saygı duruşunda bulunan gençler, Gorazde Belediyesi’nin düzenlediği “Gorazde Günü” etkinliklere katıldıktan sonra Ustikolina ve Foca kentleri üzerinden Sarajevo’ya döndü.

Altıncı gün gittikleri Zenica’da Belediye Başkanı Husejin Smajlovic tarafından ağırlanan gençler, kent kitaplığı ve müzesini ziyaret etti. Zenica’da görev yapan Türk Birliği’nce oluşturulan Türk Parkı’nı gezen gençler Vranduk köyünde Bosna Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisini izledi, Boşnak gençlerle birlikte halk oyunları oynadı.

Yedinci gün Travnik kentine giden gençler Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, Orta Bosna Kültür, Eğitim ve Spor Bakani Senad Selimovic ile bir araya geldi. Kenti gezen, Plava Voda’da mola veren gençler, Donji Vakuf üzerinden Jajce kentine geçti. Jajce Kalesi’ni, şehir müzesini, şelale ve değirmenleri gezen gençler doğa harikası alanda anı fotoğrafları çektirdi.

Gorni Vakuf kentinde Bosna Hersekli gençlerce ellerinde Türk Bayrakları ve sevgi gösterileriyle karşılanan gençler, ziyaret ettikleri şehitlikte saygı duruşunda bulundu. Kültür Merkezi kendileri için hazırlanan etkinlikte ilahiler ve şarkıları dinleyen, halk oyunları gösterilerini izleyen ve onlara katılan gençler Bugojno’da geceledi.

Sekizinci gün Ajvatovica (Ayvaz Dede) etkinliklerinin yapıldığı, Donji Vakuf kenti yakınlarındaki Prusac’a geçen gençler, Prusac Kültür Merkezi’ndeki toplantıdan sonra Ayvaz Dede Türbesi’ni ve şehitliği ziyaret etti. Her yıl binlerce müslüman bir araya getiren Ayvaz Dede Şenliği’nin yapıldığı alana giden gençler, söylenceye konu olan kayalıktan geçerek namazgaha ulaştı.

Namazgahtaki bilgilendirme toplantısının ardından Bugojno’ya dönen gençler, düzenlenen gecede ata topraklarındaki soydaş gençlerle halk oyunları oynadı, söyleşti. Ata topraklarını ziyaret etmekten büyük heyecan ve mutluluk duyduklarını dile getiren gençler, Sarajevo’dan yine hava yoluyla İstanbul’a ve buradan geldikleri kentlere döndü.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda işbirliğinin geliştirilmesini arzuladıklarını ve bu yönde çaba harcadıklarını hatırlattı. Baysak, “Gençlerin ata topraklarıyla buluşturan bu ziyarete destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay’a, bakanlık personeline sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.