Bayraklı ile Ilijaš kardeş şehir oldu

Bosna Hersek’in Ilijaš Belediyesi heyeti kardeş şehir olacağı Bayraklı Belediyesi’nin Osmangazi hizmet binası önünde yöresel halk oyunları ile karşılandı. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile misafirleri Ilijaš Belediye Başkanı Nusret Masic, Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Besim Gljiva, Belediye Başkan Yardımcısı Akif Fazlic, Belediye Başkan Yardımcısı Meliha Avdibegovic, Belediye Başkan Yardımcısı Sanja Jozic-Zagorac ve Belediye Su işleri Müdürü Saudin Mesetovic’i makamında ağırladı.

Kardeş şehir protokolü imza töreni ise Bayraklı Belediyesi Osmangazi hizmet binasındaki toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Bayraklı Belediye Meclis üyeleri, belediye bürokratlarının yanı sıra Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Geçen Dönem Başkanı Cemal Şenel ile İzmir Bosna Sancak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmir Bosna Sancak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Geçen Dönem Başkanı Şenay Biçer de katıldı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, toplantıda yaptığı konuşmada, Bayraklı ile Ilijaš’ın imzalanacak protokolle bundan böyle “kardeş” olacaklarını belirtti. Baysak, kurulan bu kardeşlik bağı ile birlikte iki kentin gerek kültürel gerek ticaret konularında birbirlerine fayda sağlayacağını ümit ettiğimi dile getirdi ve her iki Belediye için de hayırlı olmasını diledi.

Bosna Hersek’in savaştan sonra çok değiştiğini, Ilijaš’ın da bu savaştan çok yara aldığını kaydeden Belediye Başkanı Nusret Masic, “Bosna Hersek’te savaştan sonra tek kalan şey sizlerin dostluğu oldu. Ilijaš, başkent Sarayevo şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta bir kent. Yatırım ve turizm olanaklarımız var. Ilijaš’ın kardeşliğe ihtiyacı var. Ve bu kardeşliğin Bayraklı Belediyesi ile olması bize onur verir. Kardeşliğin imzada kalmayacağını düşünüyor ve sizleri en kısa zamanda Ilijaš’da misafir etmek istiyoruz” dedi.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Türkiye’de Mardin Ömerli’den sonra Bayraklı’nın Bosna Hersek’in Ilijaš Belediyesi ile kardeşlik bağı kurduğuna dikkat çekti. Karabağ, “Bizim kardeş olmamıza vesile olduğu için Kemal Baysak’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bosna Hersek savaşı bir insanlık ayını olarak Dünya tarihinde yerini aldı. Savaş sırasında ve sonrasında Türkiye olarak her zaman kardeş Bosna Hersek halkının yanında olduk. İzlediğimiz tanıtım filminde de Ilijaš’ın doğal güzelliklerle çevrili bir kent olduğunu gördük. Bu kardeşliğin iki taraf için de faydalı olması adına çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Protokol imza töreninden sonra misafir Ilijas delegasyonu onuruna yemek veren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir’i, Bayraklı’yı ve Agora’yı gezdirerek yatırımlar ve arkeolojik kazılar hakkında bilgi verdi.
[21 Haziran 2012]