Balkaya Köyü’nün 100. yılı kutlandı

Boşnaklar’ın Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Balkaya Köyü’ne gelişinin 100. yılı, Balkaya Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 9. geleneksel piknik etkinliğiyle kutlandı. Görkemli etkinlik 1 Temmuz 2012 Pazar günü Balkaya Köyü Piknik Alanı’nda gerçekleştirildi.

Sabah erken saatlerinden başlayarak piknik alanını dolduran katılımcılar Boşnak müziği ve Trakya ezgileriyle eğlendi. Etkinlikte her yıl olduğu gibi geleneksel Balkaya koşusu ve çeşitli yarışmalar gerçekleştirildi. Koşuda dereceye girenlere kupalar, yarışmalarda dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.

100. yıl anısına okutulan 100 hatimin duası Adem Erden ve Naci Bayraktar adlı hocalar tarafından yapıldı. Etkinlikte, Balkaya Köyü’nde muhtarlık yapanlardan hayatta olanlarla haya veda edenlerin yakınlarına şükran plaketleri sunuldu.

Balkaya Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alaattin Akgül’ün ardından Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Kırklareli İl Hukuk İşleri Müdürü Mehmet Erhan Türker, Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden ile Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin birer konuşma yaptı. Alaattin Akgül, piknik alanını dolduranlara seslenirken çok beğenilen ve alkışlanan konuşmasında, özetle şunları söyledi:

“Atalarımız göç ederken, Çanakkale Savaşları’nda, Kurtuluş Savaşı’nda ve sonrasında büyük bedeller ödedi. Asla kin tutmadık, tutmayız, asla unutmadık, unutmayız. Cennet vatanımızın en güzel köşelerinden Balkaya’ya yerleşti atalarımız. 17 hanede yaklaşık 100 kişi kadardılar. Anne ve baba tarafından Balkayalı olan Boşnak sayısı bugün 5 bini aştı. Türkiye’nin dört bir yanında irtibata geçebileceğimiz yüz binlerce kardeşimiz var. Biz büyük bir aileyiz. Bir oldukça, birlikte oldukça, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti küresel güç olma yolunda daha da güç kazancaktır.”

Ahmet Kemal Baysak, Kırklareli İl Hukuk İşleri Müdürü Mehmet Erhan Türker’e Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden’e de kurucusu ve onursal başkanı olduğu Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarını verdi. Baysak’ın Balkaya Köyü Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alaattin Akgül’e verdiği onur ve teşekkür belgesinin yanı sıra Sarajevo’daki Gazi Hüsrev Bey Camisi ve Saat Kulesi’nin tasvir edildiği bakır rölyefi armağan etti.

Baysak, Akgül’e verdiği onur ve teşekkür belgesinde, “100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız bugünde, bize bugünleri armağan eden, Balkaya köyünü kuran atalarımızdan kaybettiklerimizi rahmetle anıyor, hayatta olanlara Allah’tan uzun ömür diliyoruz. Nice yüzyılları kutlamamız dileğiyle, günün anısına Bosna Hersek Fahri Konsolosluğumuzun onur ve teşekkür belgesini sunuyor, çalışmalarınızda sonsuz başarılar diliyorum” dedi.