Balkanlılar Halk Dansları Festivali’nde buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl sekizinci kez düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali, İzmirliler’i Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan gelen konuk ekiplerin müzik ve dansıyla buluşturdu.

Festival, 5 Ekim 2012 Cuma günü saat 10.30’da Kültürpark İzmir Sanat’ta tüm ekiplerin katıldığı sergi açılışı ve kokteylle başladı. Bosna Hersek’ten ve Karadağ’dan gelen dört ressamın 40 eseri İzmir Sanat’a sergilenmeye başladı. Açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Bosna Hersek Sarajevo Kantonu Kültür ve Spor Bakanlığı Danışmanı Alma Jusufbegovic, Bosna Hersek Fahri Konsolosu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Kurucusu ve Onursal Başkanı, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kemal Baysak ile TBHKDF Onursal Başkanı Cemal Şenel de katıldı.

Açılışın ardından hep birlikte Cumhuriyet Meydanı’na giden katılıcımcılar, açılış töreni ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından tüm ülke dansçıları Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın eşliğinde Konak Meydanı’na yürüdü. Katılımcı ülkeler, Konak Meydanı’nda halk danslarından örnekler sundu.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle kortej yürüyüşüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Bosna Hersek Sarajevo Kantonu Kültür ve Spor Bakanlığı Danışmanı Alma Jusufbegovic, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, TBHKDF Onursal Başkanı Cemal Şenel, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Geçen Dönem Başkanı Şenay Biçer ile derneğin gençlik kolları üyeleri de katıldı.

İzmir Sanat’ta eserleri sergilenen ressamlar, Sarajevo Kantonu Kültür ve Spor Bakanlığı Danışmanı Alma Jusufbegovic ile birlikte Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’ı ziyaret etti. Ziyarette Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH) Başkan Yardımcısı Hasan Şehoviç de bulundu. Baysak, Jusufbegovic ile konuk ressamlara konsolosluğun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ahmet Kemal Baysak, konuklarına Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ile kurucusu ve onursal başkanı olduğu Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarıyla “Türkiye’deki Boşnaklar” albümünü hediye etti.

Festival kapsamında ünlü müzisyen Goran Bregoviç, Gündoğdu Meydanı’nda bir konser verdi. Alanı dolduran binlerce İzmirli’nin yanı sıra 8. Balkanlılar Halk Dansları Festivali için Balkan ülkelerinden gelen konuk ekiplerde bulunan gençler, bir yandan dans etti, bir yandan Bregoviç’in şarkılarını coşkuyla seslendirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Hasan Şehoviç, konserden sonra ünlü sanatçı Goran Bregoviç’e armağanlar vererek teşekkür etti. Baysak, Bregoviç’e Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarını verdi.

Bosna Hersek halk oyunları ekibinin de yer aldığı 8. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında konuk ekipler kentin çeşitli noktalarında gösteriler yapacak. Festival, 9 Ekim 2012 Salı günü Gündoğdu Meydanı’ndaki toplu dans gösterileriyle son bulacak.