Bosna Hersek yeniden keşfedilmeyi bekliyor

Türkiye’den yurt dışına yönelik turizm hareketliliğinden Bosna Hersek’in yeterince pay alamadığına dikkat çekildi. “Balkanlar’a 100 binden fazla ziyaretçi gönderen bir ülke olarak Bosna Hersek’e neden çok az gidiyoruz?” diye soran turizmci Gürkan Özer, Bosna Hersek’in neredeyse hiç tanıtım yapmadığını belirterek özellikle kısa bayram tatilleri öncesi tanıtım yapılması gerektiğini söyledi. Özer, “Bosna-Hersek yeniden keşfedilmeyi bekliyor” dedi.

Turizmci Gürkan Özer, Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı” etkinlikleri kapsamında “Bosna Hersek’in doğal ve tarihi güzellikleri ve Osmanlı Türk mirası” konulu bir sunum yaptı. Sunumu çok sayıda tur operatörü ve turizm acentasının yanı sıra Bosna Hersek Çevre ve Turizm Bakanı Branka Duric, Bakanlık Sözcüsü Mija Martina Barbaric, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Hrvoje Kanta, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Hersek Turizm Sektörü Temsilcisi Bisera Hotić de izledi.

Tarihi, doğası, kültürel ve turistik değerleriyle Bosna Hersek turizm ürünlerinin profesyonel turizmciler olarak gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Gürkan Özer, vizesiz gidilebilen Balkan ülkelerinden Bosna Hersek’in yurt dışına yönelik turizm hareketliliğinden yeterince pay alamadığını söyledi. 2011 yılında seyahat acenteleriyle, tatil amaçlı ve paket turlarla giden Türk turist sayısının 2,5 milyon dolayında olduğunu anlatan Özer, Balkanlar’a paket turlarla gidenlerin sayısının 100 bin, Bosna Hersek’e giden sayısının yalnızca 24 bin olduğunu hatırlattı.

Tur operatörlerine ve turizm acentelerine seslenen Gürkan Özer, “Balkanlar’a 100 binden fazla ziyaretçi gönderen bir ülke olarak Bosna Hersek’e neden çok az gidiyoruz?” diye sordu. Bosna Hersek’te hava sıcaklığının kışın -27derece, yazın ise +42 dereceyi bulduğunu, kış turizminde kayak merkezlerinin öne çıktığını anlatan Özer, “Bosna tarihi, kültürü, Osmanlı eserleri ve Boşnak yemekleri ile herşeyi ile biz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece Sarajevo değil, Travnik’ten Jajce’ye, Banja Luka’dan Bihac’a, Mostar’dan Pocitelj’e, Blagaj’dan Trebinje’ye Bosna Hersek’in görülmeye değer pek çok yeri var. Bosna Hersek şu anda satılan tur programlarının içinde yer alıyor. Sadece Bosna Hersek’e yapılabilecek programlar, tamamı Bosna’ya yönelik turlarda hiç gün kaybı olmaz. Bosna-Hersek yeniden keşfedilmeyi bekliyor.”

Türk Hava Yolları’nın (THY) günde 2 – 3 uçuş yaptığı Sarajevo’ya bu yaz, İstanbul’dan hafta arası 18 uçuş yapılacağını anlatan turizmci Gürkan Özer, “Bu kış aylarında 99 Euro gidiş dönüş promosyonu uygulanacağını Travel Turkey’in açılışında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay açıkladı. Sabah gidip, Saraybosna’yı gezip, öğlen köfte yiyip akşam eve dönebilirsiniz” dedi. Özer, protokol imzalanmasına rağmen tur operatörlerinin THY uçaklarından uygun fiyattan yer alamamasından yakındı.

Bosna Hersek’te toplam yatak sayısının 26 bin dolayında olduğunu, sürekli yeni otel açıldığını anlatan Gürkan Özer, “Bosna Hersek hiç tanıtım yapmıyor. Bosna Hersek, özellikle kısa bayram tatilleri öncesi tanıtım yapmalı” diye seslendi. Bosna Hersek Çevre ve Turizm Bakanı Branka Duric, sunumu nedeniyle turizmci Gürkan Özer’e teşekkür etti. Bakan Duric, iki ülke arasında turizm alanında işbirliğinin gelişmesi için imkanları ölçüsünde çaba harcadıklarını dile getirdi.