Baysak, Avustralya Brisbane’de bir dizi görüşme yaptı

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, 31 Ocak 2013 Perşembe günü Yeni Zelanda Auckland’dan Avustralya Brisbane’e hareket etti. Burada Baysak’ı FC “Stari Most” Brisbane Futbol Kulübü Başkan Yardımcısı Sead Hadziahmedovic ve Queensland İslami Kadınlar Birliği (The Islamic Women’s Association of Queensland -IWAQ) Başkan Yardımcısı Mirsada Hadziahmedovic karşıladı. Brisbane’deki Boşnak topluluğu tarafından çok sıcak biçimde karşıladı.

Brisbane’deki Stari Most Futbol Kulübü, Brisbane ve çevresindeki Bosna Hersekli gençleri bir araya getirerek spora yönelmelerini ve iyi eğitim almalarını sağlayan çalışmalar yapıyor. İslami Kadınlar Birliği de evlerinde yalnız yaşayan yaşlı müslüman kadınları ziyaret edip her türlü ihtiyaçlarını karşılayarak yalnız olmadıklarını hissettiriyor. Onlara yardımcı oluyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor.

Brisbane Boşnak İslam Merkezi’nin yaptığı Brisbane Boşnak Camisi, bu kentte yaşayan Boşnaklar tarafından alınmış, geniş bir alan üzerinde inşa edilmiş. Caminin yanında bir kültür merkezi ve Brisbane Stari Most Futbol Kulübü’nün organizasyonuyla da spor salonlarının ve kütüphanenin yer alacağı bir kompleks yapılması planlanıyor.

Baysak ile sohbet eden Brisbane Boşnak Camisi’nin İmamı Safet ef. Omerovic, spor kulübünün gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesini önleyen güzel faaliyetler yaptığını ve bu faaliyetlere katılan Boşnak gençlerin de devamıl olarak camiye geldiklerini, bundan da büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Bu cami, Brisbane ve çevresinde yaşayan Boşnaklar’ın parasal yardımı ve bizzat çalışmasıyla yapılmış. Caminin açılışını Ramazan ayında yapılması düşünülüyor. Caminin park alanıyla minaresinin yapımı için çalışmalar sürdürülüyor.

Cuma namazını Brisbane Boşnak Camisi’nde kılan AhmetKemal Baybak, imam efendinin isteğiyle oradaki cemaate Türkiye hakkında, Türkiye’de yaşayan Boşnak soylular, Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu ve Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği’nin (SSDBiH) çalışmaları hakkında bilgi verdi. Baysak, “6 Nisan 1992’de başlayan savaş ve soykırımdan sonra Avustralya’ya yerleşerek yeni bir hayat kuran soydaşlarımızın çocuklarının iyi eğitim aldıklarını, bütün güçlükleri aşarak iyi çalışmalar yaptıklarını görmek az da olsa ızdırabımızı ve acımızı azalttı” dedi.

Ahmet Kemal Baysak, Brisbane’deki Müslüman Mezarlığı’na giderek hayatlarını burada kaybeden soydaşlarımızın mezarlarını ziyaret etti. Brisbane’de yaşayan Boşnak soydaşlarımız, Türk topluluğu ile çok yakın çalışmalar yapıyor, ortak projelerde bir araya geliyor ve destekliyor. Baysak, “Brisbane’de yaşayan soydaşlarımızın gösterdiği yakın ilgi zaman zaman gözlerimizin yaşarmasına ve hüzünlü anlar yaşamamıza neden oldu. En kısa zamanda bu toplulukları ziyaret etmeyi ve onlarla tekrar buluşmayı arzuluyorum. Avustralya’dan unutulmaz hatıralarla ayrıldık” diye konuştu.
31 Ocak 2013

.