Bosna Hersek’te kardeş köyümüz var

2013-08-16-01Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki kardeşlik ilişkileri, ilk kez iki köyün kardeş olmalarıyla yeni bir boyut kazandı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin Halilbeyli Köyü ile Bosna Hersek’in Zenica kentinin Gradišće Köyü “kardeş köy” oldu. Gradišće Köyü’nde törenle imzalanan protokol, Bosna Hersek ile Türkiye’den birbirine 1851 kilometre uzaklıktaki köyleri dostluk ve kardeşlik bağıyla bağladı.

Yeni Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen, Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyi Köyü’nden oniki kişilik heyet, Gradišće Kültür Derneği Başkanı Edin Bujak’ın daveti ve kardeş köy önerisi üzerine Bosna Hersek’in sanayi kenti Zenica’nın Gradišće Köyü’nü ziyaret etti. Ziyarete katılan Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi Halilbeylililer, Gradišće köylülerinin evlerinde ağırlandı.

Halilbeyli ile Gradišće köylerinin “kardeş köy” olmalarına ilişkin protokol, Gradišće Köyü’ndeki Boşnak Evi’nde düzenlenen törenle imzalandı. Törene Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Zenica’daki Türk timinde görev yapan askerler, köyün imamı ve papazı, Gradišće Köyü yöneticisi Salih Kovać, Halilbeyli Muhtarı Sabit Şahin ve köylüler katıldı.

Kardeşlik ilişkisinin kurulmasını sağlayan Gradišće Kültür Derneği Başkanı Edin Bujak, Bosna Hersek’te hem de Türkiye’de ilk kez köyler arasında kardeşlik ilişkisi kurulduğunu belirterek, “Burada bir ilke tanık oluyoruz” dedi. Bujak, “Birilerinin ilk adımı atması gerekiyordu, biz bugün bu adımı atıyoruz. Umarız bizi diğer kentler ve köyler de örnek alır, Halilbeyli ile Gradišće’yi izler” diye ekledi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, birbirlerine tarihi ve kültürel bağlarla bağlı Türkiye ve Bosna Hersek arasında daha önce kardeş şehir ve kardeş üniversite, kardeş okul protokollerinin yapıldığını hatırlattı. İlk kez Karşıyaka Belediye Başkanlığı sırasında, 1997 yılında Karşıyaka ile Zenica arasında kardeş kent ilişkisi kurulduğunu anlatan Baysak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bosna Hersek ve Türkiye arasında ilişkiler gelişiyor. Zenica’dan sonra birçok şehiri, okulu ve üniversiteyi kardeşlik ilişkisiyle birbirine bağladık. Gradišće ve Halilbeyli köyü arasındaki bu çalışma bir ilk, örnek bir çalışma. Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu olarak bu etkinliğin, böyle bir organizasyonun içinde olduğum için çok mutluyum. Bu etkinlikte yer alan arkadaşlarımı da kutluyorum.”

Gradišće Köyü yöneticisi Salih Kovać, kardeşlik fikrinin Halilbeyli Köyü’nü ziyaretlerinin ardından geliştiğini, ardından köye bir niyet mektubu gönderdiklerini anlattı. “Şu an çok sevinçliyiz. Bu anın ne kadar değerli olduğunu yaşadıkça anlayacağız” diyen Kovać, şu görüşleri dile getirdi:

“Biz hem iş hem kültür açısından bağlantı kurmak istiyoruz. İki taraf için de iyi olacağını düşünüyoruz. Aramızda binlerce kilometre var ama bugün hepimiz bir aradayız. Türkiye’den gelen konuklarımız bizim evlerimizde kalıyorlar. Burada günlük yaşamı gözlemleyip bizimle birlikte yaşıyorlar. İmzaladığımız bu protokolden itibaren kapılarımız daima açık olacak. Bizi maddi manevi destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Halilbeyli Muhtarı Sabit Şahin, Gradišće köylülerine konukseverlikleri ve gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Boşnaklar’ın yaşadığı Halilbeyli Köyü önderlerinden Mustafa Celep de büyük benzerlikler taşıyan iki köyün kardeşlik ilişkisinin imzalanan protokolle sonsuza dek yaşamasını dilediklerini söyledi.

Protokole Gradišće Köyü yöneticisi Salih Kovać ile Halilbeyli Muhtarı Sabit Şahin ile tanık olarak Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak imza koydu. Baysak, Salih Kovać ile Edin Bujak’a takdir belgeleriyle konsolosluğun ve Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarını verdi.

Halilbeyli Muhtarı Sabit Şahin, kardeş köy Gradišće’nin yöneticisi Salih Kovać ile Kültür Derneği Başkanı Edin Bujak’a teşekkür belgeleriyle köyün birer flamasını armağan etti. Protokol imza töreninden sonra konuklar halk oyunları gösterileriyle karşılandıkları Gradišće Kültür Merkezi’nde ağırlandı. Konuklar daha sonra Gradišće Köyü Müzesi’ni gezdi.