Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, “Ölü Kadınların Şarkısı” adlı oyunla Bosnalı kadınların dramına dikkat çeken “Yeryüzü Sahnesi, İzmir” tiyatro topluluğuna teşekkür etti. Baysak, “Bosna Hersek’in bir çok bölgesinde ve Srebrenica’da yaşanan soykırımı unutmadık, unutmayacak, unutturmayacağız” dedi.
İzmir’in yeni özel tiyatrosu “Yeryüzü Sahnesi, İzmir”, 2011-2012 tiyatro mevsiminde “Ölü Kadınların Şarkısı” adlı yetişkin oyununu sahneliyor. ABD PEN Başkanı Eve Ensler’in yazdığı, Nihal Geyran Koldaş’ın dilimize çevirdiği “Ölü Kadınların Şarkısı”nı dramaturg Haluk Işık sahneye koydu ve yönetti. “Ölü Kadınların Şarkısı” adlı oyunda Aydan Uğurtan, Fatma Kaya, Yasemin Toprak, Aslıhan Işık, Tuğba Saçaklı ve Yıldız Akbıyık rol alıyor. Lida Demirovic Güventürk’ün danışmanlığını yaptığı oyunun çevre düzeni ve giysi tasarımı Aslıhan Işık’a ait.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Hersek’teki savaş sırasında yaşanan dramın altı kadın üzerinden anlatıldığı oyunu Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde izledi. Oyundan sonra izleyicileri selamlayan oyuncuları kutlayan Baysak, tiyatronun genel sanat yönetmeni, dramaturg Haluk Işık’a fahri konsolosluğun teşekkür belgesini verirken şunları söyledi:
“Bosna Hersek’te 6 Nisan 1992’de başlayıp 15 Aralık 1995’e kadar süren savaş büyük acılara yol açtı. Bosna Hersek’in bir çok bölgesinde ve 11 Temmuz 1995’te Srebrenica’da Sırplar’ın yaşattığı soykırımın acıları çok taze. Batı dünyası Srebrenica’da yaşanan soykırımı önce inkar etti, şimdi unutturmaya çalışıyor. Ama unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Sahneye uyarlayıp yönettiğiniz ve başarıyla sahnelediğiniz oyunla unutmadığınız, unutturmadığınız ve unutulmamasını sağladığınız için teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda sonsuz başarılar diliyorum.”
“Yeryüzü Sahnesi, İzmir” Genel Sanat Yönetmeni Haluk Işık, uzun bir hazırlık döneminden sonra, “önce çocuklar ve kadınlar” anlayışıyla seyirciyle buluştuklarını söyledi. Bu yılın temasının hepimizin çok duyarlı olması gereken “şiddete ve savaşa hayır, barışa evet” olduğunu söyleyen Haluk Işık, “Ölü Kadınların Şarkısı” iki perdelik oyunun ülkemizde ve dünyada şiddete, tecavüze ve sömürüye uğramış kadınlarımıza adandığını sözlerine ekledi.